Malmö vs. Lund

StudBO19 har två värdstäder: Malmö och Lund. Båda med varsitt universitet, men med olika profil och olika attraktionskraft för studenter.
Redan under StudBO19:s första pass kommer vi prata mer om de regionala studentbostadsmarknaderna med respektive ordförande i kommunstyrelsen samt representanter från universiteten. Men redan nu roar vi oss lite med att jämför olika parametrar städerna emellan.

Invånare
Malmö: 340 000
Lund: 123 000

Medelålder
Malmö: 38,4 år
Lund: 38,7 år

Studenter
Malmö: 24 000
Lund: 40 000

Andel högutbildade
Malmö: 33,2 procent
Lund: 52,8 procent

Lärosäten
Malmö: Malmö universitet, Tandläkarhögskola, Lärarhögskola
Lund: Lunds universitet

Studentbostäder
Malmö: 2 200 studentbostäder, varav cirka 1 200 ägs och eller förvaltas av MKB.
Lund: 9 100 studentbostäder finns i Lund, varav 6 000 ägs och eller förvaltas av AF Bostäder.

Studentbostadsföretag
Malmö: MKB Fastighets AB, Rikshem, Heimstaden och Prime Living
Lund: 20 stycken

Etablering av första lärosäte
Malmö: Odontologiska fakulteten grundades 1948 som den självständiga Tandläkarhögskolan i Malmö och var då den första akademiska utbildningen i Malmö. Malmö högskola 1998, blev universitet 2018.

Lund: Lunds universitet grundades den 19 december 1666, men invigdes inte förrän den 28 januari 1668.

Därför väljer studenter att studera här
Malmö: Malmö är en studentstad året runt. Universitetet ligger mitt i staden, med dess stora utbud av kultur, nöjen och krogar, sport och andra aktiviteter – allt finns på en cykelturs avstånd. Dessutom ligger Köpenhamn bara tjugo minuter bort med tåg. På Malmö universitet finns cirka 100 program och 350 kurser i en internationell och mångkulturell studiemiljö. Många av utbildningarna är yrkesorienterade och innehåller inslag av praktik eller projektarbete i nära kontakt med externa aktörer. Forskningen är ofta flervetenskaplig och bedrivs i tätt samarbete med partners av olika slag.

Lund: Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten. Här kan du välja mellan över 1 300 fristående kurser och 270 program på olika nivåer, inom ett hundratal olika ämnen. I Lund har du nära till allt, och universitetet är en stor och tydlig del av denna idylliska stad, grundad under medeltiden. 13 studentnationer erbjuder gemenskap, boende och sköna avbrott från studierna med kaféer, fester och fritidsaktiviteter för de 40 000 studenterna. Oavsett om du väljer att studera vid någon av alla utbildningar i Lund eller på någon av de andra studieorterna, Malmö och Helsingborg, så har du nära till resten av Skåne, Öresund och Danmark – och sen Europa.